Artister

For mer info

Se facebook

Sponsorer

RUSS TAFF – Kristiansand Domkirke 23. oktober 2014

RUSS TAFF – Kristiansand Domkirke 23. oktober 2014

Russ Taff ble født som den fjerde av fem gutter. Hans far var Pentecostal predikant og hans mor elsket gospel musikk. I tidlig alder forstod han at han hadde en fantastisk stemme basert på den responsen han fikk når han sang.

Blant hans tidlige minner, er fra da han stod på alteret, godt støttet av hans mor mens han fremførte gospelmusikk. Hans varemerke, den dype og følelsesmessige vokalen ble unnfanget i denne perioden.

Hans mors store samling av gospelplater var den eneste formen for underholdning som var tillatt i deres svært strenge hjem og oppvekst. Etter skoletid løp han hjem for å høre på sine favoritter, blant annet Mahlia Jackson og The Five Blind Boys From Alabama. «Denne musikken snakket til meg og påvirket meg» sier Russ Taff. «Jeg pleide å lukke øynene og bare la meg drive av sted når jeg hørte denne musikken. Russ Taff sang ofte sammen med sine brødre, og ofte var musikken fra datidens store kvartetter som The Statesmen, Gospel Echoes og The Blackwood Brothers. Som Russ Taff sier, «De var Elvis og Beatles for meg»

I tenårene flyttet Taff til Arkansas, og der han for første gang begynte å lytte til popmusikk og fant ny inspirasjon. Samtids kristen musikk fikk større og større plass, og de tradisjonelle skillene mellom popmusikk og kristen musikk ble mer diffuse. Russ Taff dannet et band med navnet Sounds of Joy, hvilket også gjorde at han nå begynte å skrive egne sanger som ble en kombinasjon av hans barndoms gospelmusikk og popmusikk.

Etter et par år fikk han sjansen til å bli vokalist for de legendariske Imperials. «Jeg var så grønn og nervøs den gang, men Joe Moscheo og Imperials gav meg min livs sjanse, og jeg var ekstatisk over å kunne gjøre det jeg elsket å gjøre, og samtidig kalle det en jobb.» Han turnerte med Imperials og fikk bred annerkjennelse for stemmen til prisvinnende sanger som «Praise the Lord», «Trumpet of Jesus» og «I’m forgiven». Disse sangene ble også toneangivende for Imperials som nå endret seg fra å synge tradisjonell kristen musikk og over til den mer moderne kristne musikken.

Etter fire og et halvt år med Imperials forlot han bandet for å forsøke seg som soloartist. Gjennom en rekke singler av den mer innovative stilen, blendet han bransjen, en stil som etter hvert utviklet seg til å bli hans musikalske arv samtidig som han fortsatte med å bryte grenser innen kristen musikk. Hans tekster, som hans kone Tori ofte hjalp til med, viser hans spirituelle/åndelig vei.

Artistisk er Russ Taff alltid ekte, men uforutsigbar. Hans eklektiske smak viser seg gjennom inspirasjon fra alle sjangre – rock, pop, blues, Sørstats gospel, den svarte gospelen, country og storband. «Jeg har blitt så påvirket av alle disse stilarter, at jeg forsøker å ikke legge restriksjoner på meg selv.» sier han

I 1991 ble Russ Taff invitert av hans gode venn Bill Gaither som ønsket å ha ham med i en video som æret og feiret sørstatsgospelen som alltid har preget Taffs musikk, det er den musikken som er hans musikalske røtter. Han deltok regelmessig på Gaithers Homecoming Tour, og svært overraskende for mange sluttet han seg til den nå så berømte Bill Gaithers band som baryton i 2001. I tre år var han medlem av bandet, og de to prosjektene som ble spilt inn i denne tiden gav dem flere Grammy nominasjoner.

I 2004 bestemte han seg for å roe det hele ned litt, og gjenopptok solokarrieren. Fremdeles er han å se på musikkvideoene til Gaither, og han har fremdeles gjesteopptredener på deres Homecoming Tour.

Han har vunnet 6 Grammy titler og 18 Gospel Music Association Dove Awards- Han har blitt hyllet av Billboard Magazine som den «mest elektriske stemmen innen kristen musikk, og artister som Bart Millard of Mercy Me, Jason Crabb, Michael Tait og Kings of Leon har alle sagt at de er influert av Russ Taff. Han har blitt innlemmet i Arkansas Hall of Fame, Christian Music Hall of Fame og ble æret med GMA Dove Awards for hans livslange engasjement innen kristen musikk.

«Gud gav meg et kall om å synge da jeg var en liten predikantsønn, og Gud kaller på meg fremdeles», sier ham. Hans karriere er ikke over, selv etter 3 tiår innen bransjen.

Samarbeidspartnere